Pages

Sunday, April 24, 2011

My favorite appatizer

Lama da tak makan benda alah nie... Rindu rasa... Mmm.. Bila2 kene try buat sendiri la jawapnya... Hehehe...

image.jpeg

Mieng-Kham (Sireh Daun Kadok)

1/4 Cawan Udang Kering-Goreng Garing
1/4 Cawan Kacang Tanah-Goreng Dan Buang Kulit
20-30 Helai Daun Kadok
1 Limau Nipis-Di Potong Kecil bersama Kulit
1/4 Cawan Bawang Besar-Potong Kecil
10-20 Biji Cili Padi-Hiris Kecil2
1/2 Cawan Kelapa-Hiris Nipis dan goreng garing.
1/4 Cawan Halia Muda-Potong Kecil.

Sos

1/2 Sudu Makan Lengkuas-Kisar Halus
l1/8 Cawan Bawang Merah-Dicincang
1 Cawan Air
1 Cawan Gula
1 Sudu Makan Sos Ikan
1/4 Cawan Kelapa Parut –Goreng Seperti Kerisik tetapi jangan dikisar.

Cara-Cara:-
Masak ke semua bahan kecuali kelapa parut, sehingga sos pekat. Masuk kan kelapa parut setelah sos sejuk.

Cara Makan:-
Ambil sedikit bahan goreng dan bahan yang dipotong kecil, balutkan dengan daun kadok, letak sedikit sos dan bolehlah dimakan.


Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment