Pages

Thursday, April 14, 2011

Bubur lambuk Terengganu

Ya Allah, lama sudah aku mencari resepi bubur nie... Dulu kecik2 selalu makan. Makcik yang jaga aku dulu selalu masak... Aku rindu... Tapi tak tahu mana nak cari... Kat kedai tak der jual... Aku baru jumpa hari nie... Sekarang aku nak cari ulam-ulam ni pulak... Aku tak tahu ulam apa tu... Yg aku kenal tak banyak... Jadi... Google lagilah. Hehehehe... Disini aku sharekan resepi yang ditemui....


BUBUR LAMBUK TERENGGANU

Bahan-bahan:

2 cawan beras [rendamkan dulu dan rebuskan sehingga menjadi bubur]
1/2 kg keledek [warna merah/jingga]...potong kecil
1 s/b lada hitam
2 cm. halia
5 ulas bawang merah
5 tangkai pucuk ubi
5 tangkai daun cekur manis
1 ikat daun paku merah
1 ikat pucuk paku hijau
5 pokok kangkong
2 tangkai dan kadok
4 tangkai daun kesom
4 tangkai daun kemangin
1 helai daun kunyit
1 cawan udang basah saiz kecil [tak der pun tak per]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isi]
air secukupnya
garam

Cara masak:

1. Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat, setelah itu masukkan 10 ulas bawang merah, halia dan tumbuklah lagi sehingga lumat bersama isi ikan tadi.
3. Masukkan keledek dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama ikan yg dihancurkan kedalam bubur nasi tadi.
4. Masukkan udang dan kacau sehingga rata.
5. Bila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayura & garam secukupnya sambil dikacau hingga cukup rata dan sayur layu.
6. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment