Lama da tak makan benda alah nie... Rindu rasa... Mmm.. Bila2 kene try buat sendiri la jawapnya... Hehehe...
Mieng-Kham (Sireh Daun Kadok)
1/4 Cawan Udang Kering-Goreng Garing
1/4 Cawan Kacang Tanah-Goreng Dan Buang Kulit
20-30 Helai Daun Kadok
1 Limau Nipis-Di Potong Kecil bersama Kulit
1/4 Cawan Bawang Besar-Potong Kecil
10-20 Biji Cili Padi-Hiris Kecil2
1/2 Cawan Kelapa-Hiris Nipis dan goreng garing.
1/4 Cawan Halia Muda-Potong Kecil.
Sos
1/2 Sudu Makan Lengkuas-Kisar Halus
l1/8 Cawan Bawang Merah-Dicincang
1 Cawan Air
1 Cawan Gula
1 Sudu Makan Sos Ikan
1/4 Cawan Kelapa Parut –Goreng Seperti Kerisik tetapi jangan dikisar.
Cara-Cara:-
Masak ke semua bahan kecuali kelapa parut, sehingga sos pekat. Masuk kan kelapa parut setelah sos sejuk.
Cara Makan:-
Ambil sedikit bahan goreng dan bahan yang dipotong kecil, balutkan dengan daun kadok, letak sedikit sos dan bolehlah dimakan.
1/4 Cawan Udang Kering-Goreng Garing
1/4 Cawan Kacang Tanah-Goreng Dan Buang Kulit
20-30 Helai Daun Kadok
1 Limau Nipis-Di Potong Kecil bersama Kulit
1/4 Cawan Bawang Besar-Potong Kecil
10-20 Biji Cili Padi-Hiris Kecil2
1/2 Cawan Kelapa-Hiris Nipis dan goreng garing.
1/4 Cawan Halia Muda-Potong Kecil.
Sos
1/2 Sudu Makan Lengkuas-Kisar Halus
l1/8 Cawan Bawang Merah-Dicincang
1 Cawan Air
1 Cawan Gula
1 Sudu Makan Sos Ikan
1/4 Cawan Kelapa Parut –Goreng Seperti Kerisik tetapi jangan dikisar.
Cara-Cara:-
Masak ke semua bahan kecuali kelapa parut, sehingga sos pekat. Masuk kan kelapa parut setelah sos sejuk.
Cara Makan:-
Ambil sedikit bahan goreng dan bahan yang dipotong kecil, balutkan dengan daun kadok, letak sedikit sos dan bolehlah dimakan.
Sent from my iPhone
No comments:
Post a Comment